vrijdag 23 januari 2009

hormoonyoga


Yoga en de hormoonhuishouding heeft mij altijd geboeid. Te meer nu ik zelf 51 jaar oud benieuwd ben naar "de overgang". Dinah Rodriques geeft al jaren hormoonyoga. De oefeningen worden ook veel gedaan in mijn yogalessen. Hierbij een korte beschrijving van enkele oefeningen en de link naar het artikel waar je ook foto's kunt vinden.


Wetenschappelijk bewezen
Voor de gynaecologen in het onderzoek waren de resultaten verbluffend. De eierstokken missen misschien de eicellen, maar het lichaam kan nog steeds hormonen produceren. Na vier maanden kon er door een bloedtest al een opvallend hogere hormoonspiegel vastgesteld worden bij de vrouwen die hormoonyoga volgden. De oefeningen vermeerderen de productie van progesteron en estradiol, een oestrogeen, en houden de hormonen in evenwicht. Een halfuur per dag aan hormoonyoga doen, bleek al voldoende.'
De hormoonyoga van Dinah Rodrigues is een oefeningenreeks van zeven die je elkedag 30 minuten lang herhaalt.


1. Heupoefeningen

Deze reeks oefeningen openen de energie in de pelvis en worden gebruikt door Dinah Rodrigues om de vruchtbaarheid te bevorderen. Ga op je rug liggen en trek je benen zo op dat je je grote teen aan elke kant kan grijpen. Draai je lichaam naar de rechterzijde en stretch je rechterbeen. Probeer deze pose drie tellen te houden terwijl je diep in- en uitademt door de neus. Draai je hoofd naar je grote teen van het gestrekte been en concentreer jouw aandacht op je teen. Deze oefening zal in het begin niet gemakkelijk zijn maar als je ze elke dag herhaalt, zal je versteld staan hoe snel je je been volledig kan stretchen.


2. Kop-knie

Deze yogaoefening verzacht menopauzeklachten en helpt tegen menstruatiekrampen. Zit met een rechte rug op de grond, het linkerbeen gestrekt en het rechterbeen geplooid, waarbij je voetzool je linkerbeen raakt. Probeer bij het uitademen met beide handen de teen van je linkervoet te raken. Als dit niet lukt, leg je beide handen op het scheenbeen. Adem diep in door je neus, hou je adem in je buik vast, span je bekkenbodemspieren en hou drie tellen vast. Deze oefening herhaal je driemaal aan elke zijde.


3. Draaizit

Zit met rechte rug op de grond, je benen voor je uitgestrekt. Zet het rechterbeen over je linkerbeen en hou het met je arm vast. Adem zevenmaal diep en snel in en uit. Draai daarna zo ver als je kan naar achter. Steun op je rechterarm en draai ook het hoofd naar achter. Herhaal je ademhaling. Deze oefening helpt tegen menstruatiekrampen en PMS.


4. Stofwisselingsoefeningen

Deze oefeningen stimuleren de stofwisseling, waardoor gifstoffen in je lichaam sneller afgedreven worden. Ga op je rug liggen en trek je knieën op. Laat je linkerknie naar buiten vallen en trek je voet onder je rechterbeen naar je heup. Zet nu je rechterbeen op je linkerknie. Strek je linkerarm naar achter en hou met je rechterhand je neus aan één kant toe. Adem zeven keer diep in en uit en hou dan het andere neusgat toe. Herhaal deze oefening ook na een beenwisseling.


5. Islamitische gebedshouding

De islamitische gebedshouding is eigenlijk een rustgevende pose, die je als rustpauze na enkele moeilijke poses kan inlassen. Deze oefening doe je beter niet als je zwanger bent. Ga zitten op je enkels en buig voorover. Leg je voorhoofd op de grond en strek je armen voor je uit. Strek nu je rechterbeen naar achter terwijl je linkerknie opgetrokken blijft. Adem zeven keer diep in en uit door de neus voor je van been wisselt.


6. Halve schouderstand

Deze halve schouderstand is goed voor je bloedcirculatie en stimuleert de schildklier. Een betere bloeddoorstroming in je benen helpt ook tegen cellulitis. Leg je handen naast je. Adem diep in door je neus en duw je benen omhoog bij het uitademen. Je handen steunen je onderrug terwijl je benen zachtjes naar voren komen ter hoogte van je hoofd. Je linkervoet komt voor je rechtervoet terwijl je snel diep in- en uitademt door je neus. Zet daarna je rechtervoet voor je linkervoet en herhaal de oefening. Yoga is geen competitie. Als je je ongemakkelijk voelt bij een pose, stop je met de oefening en kan je het later stap voor stap herhalen.


7. Krokodiloefening

Krokodiloefeningen zijn liggende draaioefeningen die helpen geblokkeerde energie weer door je lichaam te laten stromen. Daarnaast helpen ze een pijnlijke onderrug verzachten. Je ligt op je rug en trekt je linkerknie op. Deze knie laat je over je rechterbeen vallen. Buig nu je rechterbeen naar achter en gebruik je handen om je linkerknie naar onder te houden, tot op de grond als dat mogelijk is. Adem diep in en uit door je neus. Beeld je in dat je inademt door je linkerhand, je adem door je lichaam trekt en je daarna weer uitademt door je rechterhand. Ook als je wisselt van been, blijf je je inbeelden dat je links inademt en rechts uitademt.


vrijdag 9 januari 2009

slaapritme


Op de yogalessen geef ik vaak oefeningen en tips over wat je kunt doen als je niet goed kunt slapen.


Daarop zei een cursist: jij zult altijd wel goed slapen. Ja, dat doe ik, maar ik ben niet anders dan andere. Ik doe misschien wel andere dingen waardoor ik goed slaap.
Elke dag enige tijd doorbrengen in de natuur, bijvoorbeeld wandelen in het bos, voor het slapen gaan mediteren tussen de 20 en 30 minuten en een yogaoefening.

Elke avond rond dezelfde tijd naar bed en 's-morgens op dezelfde tijd er weer uit. Af en toe drink ik een kopje koffie, maar nooit 's-avonds, ik kijk bewust niet naar tv programma's waar enige vorm van agressie in voorkomt en mijn alcohol consumptie beperkt zich tot twee glazen champagne per jaar; een met oud en nieuw en een op mijn verjaardag. Als ik in bed lig lees ik altijd, voordat ik het licht uit doe, nog een positieve tekst, bijvoorbeeld uit: "De stilte spreekt" van Eckhart Tolle en ben ik in stilte even dankbaar voor de dag die voorbij is en de dag die komen gaat. Dan zeg ik welterusten.

Uit het volgende artikel blijkt dat ritme van het opstaan belangrijk is voor een goede nachtrust.

Bodyclock and sleep



Als je uit je slaap/waak ritme bent kan je dit verbeteren door elke ochtend, hoe laat je ook naar bed bent gegaan, op dezelfde tijd op te staan.



Lees het hele artikel:

http://www.egodevelopment.com/body-clocks-and-sleep/#more-778