zondag 14 maart 2010

de ochtend



De vroege ochtend is een van mijn favoriete momenten van de dag. Hiervoor heb ik mijn eigen rituelen, een kopje thee, een lange vroege wandeling met de hond of een lekker muziekje en dansen of niemand je ziet!

Ben je al gestresst, knorrig en moe nog voor je op kantoor bent? Om de dag fris en vol energie te beginnen kan je niet zonder een goede ochtendroutine. Ga de dag stralend tegemoet met de 10 tips van Everyday Health.

1) Start de dag positief. Rol niet meteen je bed uit, maar blijf nog even liggen en zet alle leuke dingen van die dag eens op een rijtje. Focus je op positieve energie en doe desnoods enkele visualisatie-oefeningen of mediteer. Je bloeddruk gaat erdoor naar omlaag, het doet je immuunsysteem goed en het is een stresskiller.

2) Iedereen weet het, maar niet iedereen doet het. Maak tijd voor een deftig ontbijt. Het blijft de belangrijkste maaltijd van de dag, zonder een ontbijt vertraagt je metabolisme en heb je minder energie. Fruit, zuivel en granen zijn de toppers.

3) Hou je aan regelmaat. Ga op tijd slapen, sta op tijd op en probeer daar zo weinig mogelijk van af te wijken. De routine geeft je rust en helpt je zelfs tijd te besparen, want alles loopt een pak efficiënter.

4) Doe aan yoga. Voor je aan de vaak hectische ochtend begint, kan je wat yoga-oefeningen doen of stretchen. Dat brengt de stroom zuurstof in je lichaam op gang en geeft je vanzelf een fitter gevoel. Yoga kalmeert en geeft je tegelijk energie. Ideaal voor een goed humeur!

5) Ligt de rest van het huishouden nog te snurken? Glip dan even naar buiten en maak een korte wandeling. Vooral daglicht geeft je ’s ochtends de energie die je nodig hebt. Het natuurlijke licht brengt de productie van vitamine D op gang en brengt ook heel wat zuurstof in je systeem.

6) Ben je nog net iets stoerder? Ga dan een halfuurtje joggen voor je naar kantoor gaat. Het geeft je energiepeil en je endorfines een boost en brengt je bloedcirculatie en metabolisme op gang.

7) Schrijf je gedachten neer in een schriftje. Emoties verwerk je makkelijker als je ze van je af schrijft. Je ziet ook sneller oplossingen voor een probleem als je het zwart op wit op papier ziet staan. Het kan iets zijn over wat je die dag zelf gaat doen, maar ook over waar je naartoe wil met je leven kan je kort iets kwijt. Het geeft je een opgeruimd gevoel.

8) Een ochtendfeestje bouwen is misschien overdreven, maar naar muziek luisteren maakt je vrolijk. Geluid beïnvloedt je lichaam en geest. Kies muziek waar je gelukkig van wordt, en die je energie geeft.

9) Maak een lijstje. Zo behoud je het overzicht en is de kans kleiner dat je iets vergeet. Best is om dat lijstje zelfs voor het slapengaan te maken, zodat je het ’s ochtends gewoon maar moet overlopen.

10) Wanneer start de beste ochtendroutine? De avond voordien! Ruim wat op, zodat je de volgende ochtend niet meteen in een chaos terechtkomt. Leg al wat spullen of kleren van de kinderen klaar, dan moet je daar ’s ochtends al minder tijd en energie in steken.
© Foto: Netfalls


bron: MF - Lifestyle

Geen opmerkingen: