maandag 18 mei 2009

voordelen van yoga bij vrouwen met borstkanker



Een van mijn vriendinnen heeft borstkanker gehad. Zij is zelf yogadocent en met bewondering heb ik gezien hoe zij met haar ziekte omging. Zij was niet haar ziekte, bleef optimistisch en vol vertrouwen. Ze was moeding tijdens de therapieen en de bijwerkingen zoals operatie, bestraling en chemotherapie. Niet dat ze nooit een traan heeft gelaten want uiteraard komen er ook momenten met angsten en vragen. Wat ze wel wist, was dat yoga voor haar altijd een heel goed hulpmiddel is geweest, ook tijdens deze periode. Inmiddels gaat het prima met haar en is ze weer volop aan het werk. Hierbij twee artikelen over yoga en borstkanker:

Al eerder is gebleken dat yoga een rustgevende, helende en verbeterende werking kan hebben bij diverse klachten, maar ook bij ernstige ziektes. Recentelijk is er maar weer aangetoond dat borstkankerpatienten baat hebben bij yoga. Het vermindert onder meer de depressieve gevoelens.

De Wake Forest University School of Medicine in de US hebben een studie uitgevoerd waaruit is gebleken dat yoga depressieve gevoelens bij borstkankerpatienten vermindert en een gevoel van rust geeft.

Ruim vijfotg vrouwen met borstkanker werden gevolgd tijdens het onderzoek. De helft kreeg een yoga programma van tien weken, de andere vrouwen werden op een wachtlijst geplaatst. Alle vrouwen vulden aan het begin en het eind vragenlijsten over hun levenskwaliteit in.

De ‘yoga-vrouwen’ voelden zich beter dan de vrouwen op de wachtlijst, hun depressieve gevoelens waren met de helft vermindert. En het gevoel van rust was gestegen met twaalf procent.

http://yoga.blog.nl/nieuws-actualiteiten/2009/04/20/minder-depressie-met-yoga


Het is alweer even geleden dat Josette van Leeuwen het yoga – en ontspanningsprogramma Helende Yoga heeft ontwikkeld voor (ex-)kankerpatiĆ«nten. Het is met groot enthousiasme ontvangen en het is gebleken dat het mensen met kanker helpt ontspannen en zich beter in balans te voelen.


Van Leeuwen is zelfs ex-borstkankerpatient en naar aanleiding van haar eigen ervaring en het overwinnen van de ziekte heeft ze dit unieke programma opgestart. Het is gebaseerd op Healing yoga en Hatha yoga, populaire yoga vormen uit Amerika. Inmiddels is het programma heel goed ontvangen en hebben deelnemers afkomstig van het AMC, St. Lucas Andreas en het Slotervaart Ziekenhuis meegedaan. Na afloop was het enthousiasme groot. Een algemene conclusie van de deelnemers: ‘Het is een absolute aanrader en levert een positieve en belangrijke bijdrage om een ingrijpende ziekte als kanker te verwerken op weg naar herstel.’

http://yoga.blog.nl/nieuws-actualiteiten/2009/04/13/zinvolle-yoga

http://www.news-medical.net/news/2009/02/25/46225.aspx

Geen opmerkingen: