donderdag 24 juli 2008

Yoga in je vakantie


Het is vakantieperiode en wat doe je dan als yoga wilt blijven doen zonder docent. Vaak is het ook moeilijk om de houdingen te onthouden. Er zijn natuurlijk veel mogelijkheden, koop een boek, dvd of kijk op internet naar yoga tv voor een yogales die je thuis kunt doen.

Maar doe het eens helemaal anders, ga 's-morgens eens vroeg uit bed. Ga op je matje liggen, ergens op een plek waar je je prettig voelt.

Maak als eerste verbinding met je lichaam. Stel het lichaam vragen:
Voelt mijn lichaam moe of uitgerust? Wat heeft het nodig veel of weinig beweging, warmte of verkoeling? Welk lichaamsdeel voelt goed en welk deel niet? Heeft mijn lichaam vandaag comfort nodig of een uitdaging?

Kijk en voel eerst eens wat het lichaam je zegt en wat het nodig heeft en laat je lichaam bewegen, zoals het wil, zonder er perfectie in te willen brengen.

Misschien wil je dansen en zingen op muziek of alleen maar vooroverbuigen, of tien keer de zonnegroet doen. Je hoeft niet elke dag je oefeningen routine matig te doorlopen want je lichaam is net als de natuur en het leven, het verandert constant. Heb eerbied voor je lichaam.

Om meer bewust te worden van je lichaam kun je een houding doen waarvan je houdt en een houding waar je een hekel aan hebt,voel het verschil. Je kunt een houding lang aanhouden of vloeiend maken, voel het verschil. Je kunt oefeningen doen in stilte of op muziek, voel het verschil.

Neem even tijd je hebt vakantie en luister naar je lichaam!




1 opmerking:

Omnipleasant zei

Mooi geschreven! Zolang je bewust bent van je beoefening is het yoga en geen gymnastiek. ;-)