zaterdag 23 augustus 2008

Geluiden


"Jennifer Aniston legt feestje in Malmédy stil. Hollywoodactrice wou om 10 uur 's avonds mediteren in tuin van Ardens hotel.
Jennifer Aniston hield zaterdag halt in België en dat zullen ze in Malmédy geweten hebben. Toen de actrice aan een avondlijk rondje yoga begon, bleek de muziek op een naburig privé-feestje te luid. Waarop de politie ingeroepen werd. Malmédy is er nog niet goed van."

Tijdens mijn lessen komt het regelmatig voor dat er geluiden zijn van buiten. Zoals iemand die het gras gaat maaien met een motormaaier achter de ruimte, een andere ruimte ligt aan een schoolplein, als de kinderen in de pauze buitenspelen hoor je de kinderstemmen. Of de keer dat er een verbouwing plaats vond in het zelfde gebouw.

Ik vertel dan dat het niet om de geluiden gaat, maar om onze gedachten over deze geluiden, die onze irritatie kunnen opwekken. Als je de geluiden accepteert, ze als een oefening ziet, en er verder geen gedachten over hebt, is het niet meer belangrijk of er geluiden zijn.
Zo kun je als je mediteert observeren dat er gedachten zijn en ze voorbij laten drijven als wolken aan een blauwe hemel. De meeste van onze gedachten gaan over het verleden, die kunnen wij niet veranderen, of over de toekomst die kunnen we nog niet weten. Je hoeft er niets mee. Observeer en laat los.

Geen opmerkingen: