zaterdag 20 september 2008

Hou cellen jong!



Gezond dieet, veel bewegen en yoga houdt de cellen jong.
Niets voor niets staat savasana of de "lijkhouding" in de yoga bekend als een van de beste oefeningen. En hoe simpel ook, voor sommige mensen is het toch een uitdaging om 10 a 15 minuten stil en in stilte te liggen. Cursisten die bijvoorbeeld erg moe zijn vallen vaak in slaap, of mensen die heel druk zijn in "het hoofd" zullen toch blijven bewegen. Toch is mijn ervaring als je het met regelmaat doet, wordt alles stil het lichaam en de gedachten.
Vaak vertel ik aan cursisten dat savasana tot op cel niveau het lichaam ontspant en dat je het lichaam de gelegenheid geeft nieuwe energie op te doen en te helen tot op celniveau. Als je de uitkomst van dit onderzoek leest wordt dit bevestigd.

Dit zijn de conclusies van een onderzoek dat deze week early on line in The Lancet verscheen.
Goede leefgewoonten verhogen het enzym telomerase, dat een curciale rol speelt bij het tegengaan van veroudering.
Het ging om een onderzoek bij mannen met een milde vorm van prostaat kanker.
Telomeren zijn moleculen die de uiteinden van chromosomen opgerold - DNA beschermen - in iedere lichaamscel. Bij iedere celdeling worden de telomeren korter. De lengte ervan is een maat voor de ouderdom van de cel. Korte telomoren zijn ook een kenmerk van het risico op een slechter verloop van diverse soorten kanker. Het enzym telomerase repareert en verlengt de telomeren.
Dertig mannen met milde vorm van prostaatkanker aten drie maanden lang gezond voedsel: veel groenten en fruit, 10 procent vet, granen en ander onbewerkt voedsel. Verder deden ze aan wandelen en yogaoefeningen; met name ontspanning en meditatie.
Na drie maanden was de telomeraseactiviteit in de bloedcellen verhoogd met 29 procent, vergeleken met daarvoor.
Op deze site kunt u een uitreksel lezen van het onderzoek:

Geen opmerkingen: